Skandinavian maat, Italia, Ranska ja Espanja erottuvat edukseen kyvyllään ylläpitää maailman terveimpiä ja harmonisimpia työ- ja perhe-elämän tasapainoja.
OECD:n tuoreen raportin mukaan Italia on kärjessä, ja sen jälkeen tulevat Tanska, Norja ja Espanja, kun on kyse työn ja vapaa-ajan oikeasta tasapainosta yritysten työntekijöiden keskuudessa.
Henkilöstö- ja rekrytointiyritys Remote on sijoittanut Uuden-Seelannin johtavaksi Global Life-Work Balance Index -indeksissään ennen Espanjaa, Ranskaa, Australiaa ja Tanskaa.
Indeksissä otetaan huomioon muun muassa vuosiloma, lakisääteisen sairauspäivärahan vähimmäismäärä ja palkallisen äitiysloman kesto. OECD:n työ- ja yksityiselämän tasapainoa koskevissa tiedoissa analysoidaan, kuinka monta tuntia työntekijät työskentelevät ja kuinka paljon aikaa ihmiset käyttävät vapaa-aikaan ja henkilökohtaiseen hyvinvointiin 22 jäsenmaassa.
Enemmän vapaa-aikaa
Kärkisijalla oleva Uusi-Seelanti tarjoaa työntekijöilleen 26 viikkoa palkallista äitiyslomaa, suhteellisen korkean vähimmäispalkan, 32 päivää vuosilomaa ja vähintään 80 prosentin lakisääteisen sairauspäivärahan.
"Uuden-Seelannin kulttuurista lähestymistapaa työn ja yksityiselämän tasapainoon on vaikea voittaa. Ihmisten tärkeimpiä prioriteetteja ovat perhe, hyvinvointi, virkistäytyminen ja matkustaminen. He pitävät aikaansa kaikkein arvokkaimpana", Remote toteaa.
"Uuden-Seelannin kulttuurinen lähestymistapa työn ja vapaa-ajan tasapainoon on vaikeasti voitettavissa. Ihmisten tärkeimpiä prioriteetteja ovat perhe, hyvinvointi, virkistäytyminen ja matkustaminen. He pitävät aikaansa kaikkein arvokkaimpana", Kuvat: iStock |
OECD:n kärkijoukkoon kuuluvassa Italiassa kokoaikaiset työntekijät käyttävät 69 % vuorokaudestaan eli 16½ tuntia henkilökohtaiseen hyvinvointiin ja vapaa-ajan toimintaan - 1½ tuntia enemmän kuin OECD:ssä keskimäärin, mikä tekee Italiasta OECD-maan, jossa ihmisillä on eniten vapaa-aikaa.
"Toiseksi eniten vapaa-aikaa viettää Tanskassa, jonka korkea veroaste edistää vahvaa hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa koulutus ja terveydenhuolto ovat ilmaisia. Työntekijät saavat 36 päivää vuosilomaa, 100 % sairauspäivärahan ja yleisen sairausvakuutuksen. Norjan tavoin Tanskaa pidetään Euroopan LGBTQ+-ystävällisimpänä maana", Remote huomauttaa.
Ennen palkkavaatimuksia
Järjestön työelämän tutkimuksen mukaan 10 % OECD-maiden työntekijöistä työskentelee yli 50 tuntia viikossa. Miestyöntekijöiden osuus on 14 %, kun taas naisten osuus on 6 %.
Meksikossa on eniten työntekijöitä, 27 %, jotka tekevät huomattavasti eniten palkallisia työtunteja viikossa. Seuraavana on Turkki lähes 25 %:lla ja Kolumbia 24 %:lla.
Erityisesti työmarkkinoiden nuoret sukupolvet arvostavat tasapainoa heidän työ- ja yksityiselämänsä tasapainossa asettamalla etusijalle joustavuuden, yhdistelmätyön ja henkisen hyvinvoinnin palkkavaatimusten ja etuuksien edelle. |
Viimeaikaiset kansainväliset tutkimukset osoittavat, että työnhakijat pitävät työ- ja yksityiselämän tasapainoa tärkeämpänä kuin palkkaa ja etuja. Englannissa 65 % ja Yhdysvalloissa 63 % vastaajista pitää työ- ja yksityiselämän tasapainoa parempana kuin korkeaa palkkaa.
Erityisesti työmarkkinoiden nuoremmat sukupolvet, kuten vuosituhannen vaihteen ihmiset ja Z-sukupolvi, näyttävät arvostavan työn ja yksityiselämän välistä tasapainoa asettamalla etusijalle joustovaihtoehdot työn ja henkisen hyvinvoinnin yhdistämiseksi tulevassa työpaikassaan.
Yhdysvallat sijalla 53
Suomi, Tanska, Sveitsi, Alankomaat, Ruotsi ja Sveitsi kuuluvat maailman tyytyväisimpiin kansoihin, joten Eurooppa näyttää olevan maailman onnellisin maanosa.
Yhdysvallat, jota usein kritisoidaan siitä, ettei se ole työntekijäystävällinen, sijoittuu Remote-indeksissä 53. sijalle, mikä johtuu pääasiassa lakisääteisen vuosiloman ja sairausajan palkan puuttumisesta sekä yleisen terveydenhuoltojärjestelmän puuttumisesta. ●
Lue lisää:
Remote.com: Global life-work balance index
Bbc.com: Five countries with the best work-life balance
Oecdbetterlifeindex.org: Work-life balance in detail by country
Linkedin.com/pulse: 10 tips to create work-life balance